Anyaországi bibliai tábor Marianka (Máriavölgy)

Anyaországi bibliai tábor Marianka (Máriavölgy)

Az Identita Szlovák Egyesület 2019. augusztus 4. és 10. között lebonyolította V. anyaországi ökumenikus ifjúsági bibliai táborát a Pozsony melletti Marianka (Máriavölgy) településen. A táborban 34 magyarországi szlovák gyermek és 3 kísérő vett részt. A tábor fővédnöke Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. A tábor lelki vezetője, Robert Murár, a Getszemáni Vigasztaló Testvérek Kongregációja és a máriavölgyi zarándokház elöljárója volt, de František Rábek szlovák tábori püspök is tartott ünnepi szentmisét a résztvevőknek. A táborba Acsáról, Budapestről, Dabas – Sáriból, Érdről, Galgagyörkről, Kesztölcről, Pilisszentkeresztről, Püspökhatvanból és Sóskútról érkeztek fiatalok, magyarországi szlovák katolikus és evangélikus családokból.

Az ökumenikus tábor elsőrendű feladata a magyarországi szlovák hívő gyermekek hitben, nyelvben és összetartozásban való megerősítése volt, a szlovákiai Katolikus Újság pesti megalapításának 170. évfordulója jegyében.

A tábor során a nemzetiségi nyelvhasználat prioritást élvezett a résztvevők között, melynek garanciái a szlovák hitéleti vezető és az anyaországi környezet voltak.

Az anyaországi ökumenikus bibliai tábor során többször elhangzott a Tisztelt Alapkezelő által nyújtott támogatás ténye.

A zarándokút a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg: A pályázat azonosítója: NEMZ-TAB-19-0086