Mojmírovce (Ürmény) – Anyaországi zarándoklat és lelkigyakorlat

Az Identita Szlovák Egyesület  2019. október 23-án egy egynapos anyaországi zarándoklatot és lelkigyakorlatot szervezett a Nyitrai járásban található Mojmírovce (Ürmény) községbe. A résztvevők megtekintették a Szent László király tiszteletére szentelt római katolikus templomot, a Hunyadi család barokk kastélyát, a Szent Orbán kápolnát, Nepomuki Szent János szobrát és az egykori zsinagóga klasszicista épületét. Az ökumenikus zarándoklaton 30 magyarországi szlovák hívő vett részt, akik a hazai szlovákok által lakott különböző régiókból érkeztek (Budapest, Isaszeg, Maglód, Péteri, Acsa, Sóskút, Pilisszentkereszt). A zarándokok szlovák nyelvű lelkigyakorlatos előadásokat hallgattak meg a helyi kastélyban.

A zarándoklat legfőbb célja az anyaországi kegyhelyek megismerése volt, továbbá a hívek hitének anyanyelven és közösségben történő elmélyítése, a szlovákiai Katolikus Újság megjelenésének 170. évfordulója kapcsán.

A zarándokút során a nemzetiségi nyelvhasználat prioritást élvezett a résztvevők között, melynek garanciái a szlovák hitéleti vezető és az anyaországi környezet voltak.

Az anyaországi ökumenikus zarándoklatról során többször elhangzott a Tisztelt Alapkezelő által nyújtott támogatás ténye.

A zarándokút a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg: A pályázat azonosítója: NEMZ-KUL-19-0425